Aμπελώνες - Καλλιεργούμενες Ποικιλίες
Στην καρδιά της Λέσβου, στους αμπελώνες του Καριώνα και του Μεγαλοχωρίου, ο Οινοφόρος δημιουργεί εκλεκτούς οίνους που αναδεικνύουν την πλούσια κληρονομιά και τη μοναδική ταυτότητα του νησιού. Με βαθιά γνώση της τέχνης της αμπελουργίας και σεβασμό προς τη γη, καλλιεργούνται με μεράκι και φροντίδα ποικιλίες που ενσαρκώνουν την αυθεντικότητα και την πολυμορφία του λεσβιακού αμπελώνα.
Οι αμπελώνες του Οινοφόρου φιλοξενούν τις εξαιρετικές ελληνικές ποικιλίες Ασύρτικο, Αθήρι, Μαντηλαριά, Φωκιανό και Βάψα. Κάθε σταφύλι εκφράζει τον μοναδικό χαρακτήρα του και ακολουθώντας σύγχρονες μεθόδους οινοποίησης, αλλά και παραδοσιακές τεχνικές, δημιουργούνται κρασιά που παντρεύουν την αυθεντικότητα με την καινοτομία.

Ένα νέο εγχείρημα του οινοποιείου είναι η καλλιέργεια ενός αμπελώνα, καθώς και ενός ελαιώνα στην περιοχή της Μόριας, μόλις 500 μέτρα από το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ποικιλία Μαλαγουζιά, μια ελληνική λευκή ποικιλία σταφυλιού που έχει αναβιώσει τα τελευταία χρόνια, γνωστή για τα έντονα αρωματικά της χαρακτηριστικά. Το κρασί που παράγεται από τη Μαλαγουζιά ξεχωρίζει για τα αρώματα άνθεων, όπως γιασεμί και εσπεριδοειδή, καθώς και φρουτώδη στοιχεία ροδάκινου, αχλαδιού και πεπονιού. Η γεύση του είναι πλούσια, με μέτρια οξύτητα και συχνά βουτυρώδη υφή, κάνοντας το ιδανικό τόσο ως απεριτίφ, όσο και ως συνοδευτικό φαγητού.

Ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να συνδέσει το επισκέψιμο οινοποιείο στο Καρά Τεπέ με τον αμπελώνα και να προσφέρει ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές στο σημείο όπου ξεκινά η διαδικασία οινοποίησης. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία του νησιού, το οποίο χρονολογείται από τον 2ο ή 3ο αιώνα μ.Χ. Κατασκευασμένο από τους Ρωμαίους, το υδραγωγείο παρείχε νερό στην αρχαία πόλη της Μυτιλήνης, μεταφέροντας νερό από την περιοχή του Αγιάσου. Αυτό το εντυπωσιακό επίτευγμα είναι απόδειξη της ρωμαϊκής τεχνολογίας και σύμβολο της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας της εποχής. Σήμερα, το υδραγωγείο αποτελεί μέρος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Λέσβου.

Η ισορροπία του κλίματος της Λέσβου, οι θάλασσες και τα ιδιαίτερα εδάφη συμβάλλουν στη δημιουργία οίνων με λεπτές γεύσεις, ζωντανά αρώματα και μακρά επίγευση. Οι ντόπιες ποικιλίες έχουν προσαρμοστεί άριστα στις ιδιαίτερες συνθήκες του νησιού, παράγοντας οίνους που αντικατοπτρίζουν τη γαστρονομική κληρονομιά και τη φυσική ομορφιά του τόπου.
Χαρακτηριστικά των ποικιλιών:
- Ασύρτικο: Μια από τις πιο εκλεκτές λευκές ποικιλίες της Ελλάδας, γνωστή για την υψηλή οξύτητα και τον έντονο χαρακτήρα της.
- Αθήρι: Παραδοσιακή λευκή ποικιλία με απαλό άρωμα και φρουτώδη χαρακτήρα. Χαρακτηρίζεται από χαμηλή οξύτητα και δίνει ισορροπημένα κρασιά με ευχάριστη γεύση.
- Μαλαγουζιά: Μια αρωματική λευκή ποικιλία που αποδίδει κρασιά με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων, καθώς και πλούσια, βελούδινη υφή.
- Μαντηλαριά: Ερυθρή ποικιλία με βαθύ χρώμα και δυναμικό χαρακτήρα. Παράγει κρασιά με έντονες τανίνες και αρώματα μαύρων φρούτων, ιδανικά για παλαίωση.
- Φωκιανό: Ιδιαίτερη ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στη Λέσβο. Δίνει κρασιά με έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, ευχάριστη οξύτητα και μαλακές τανίνες.
- Βάψα: Τοπική ερυθρή ποικιλία που αποδίδει κρασιά με πλούσιο χρώμα και σύνθετα αρώματα δαμάσκηνου και μπαχαρικών, ενώ διακρίνεται για τη βελούδινη υφή της.
